HOGYAN KÖZLEKEDJÜNK VASÚTI ÁTJÁRÓBAN?

 Kategória: Hírek

Naponta jelennek meg híradások súlyos közúti balesetekről, köztük sajnos a vasúti átjáróban történtekről is. Cikkünkben az átkelésre vonatkozó szabályokkal és a helyes közlekedési magatartással foglalkozunk.

A korábbi öt év stagnáló esetszámához képest 2021-ben duplájára emelkedett a vasúti átjáróban történt balesetek száma. A tavaly regisztrált 86 esetből 17 volt halálos kimenetelű, míg 15 járt súlyos sérülésekkel, emellett sokan szenvedtek könnyű sérüléseket is, az anyagi kár pedig meghaladta az egymilliárd forintot. 2022-ben májusig már 39 baleset történt, ezek során 17-en vesztették életüket, annyian, mint tavaly összességében.

A statisztikákat elemezve gyakorlatilag mindegyik baleset emberi mulasztásra, helytelen magatartásra, szabályszegésre vezethető vissza. Érdekes, hogy a kezdők mellett a tapasztalt, rutinosnak mondott vezetők (kamionosok, autóbuszvezetők) sem kivételek.

A vasúti átjáróban való közlekedés viszonylag egyszerű, egyértelmű szabályok vonatkoznak rá, a járművezetőknek ritkán kell mérlegelni, általában csak az adott helyzetet kell felismerni, és az arra vonatkozó szabályt alkalmazni.

Az alábbiakban áttekintjük a vasúti átjárók fajtáit.

Legutóbbi bejegyzések

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .